Положението в Газа е тежко и нехуманността му не може повече да бъде пренебрегвана. Българското правителство трябва да се намеси и да деескалира насилието в Газа и да поиска незабавно прекратяване на огъня. Трябва да предотвратим по-нататъшните загуби на невинни цивилни граждани.

Колективното наказание е военно престъпление

Израелското правителство налага колективно наказание на населението на Газа заради действията на Хамас.

Половината от 2-милионното население на Газа са деца. През първата седмица на бомбардировките вече са убити над 700 деца. Хората в Газа са хванати в капан в оградена зона с размерите на Варна, без храна и вода. Последната действаща електроцентрала в Газа спря да работи, което означава, че болниците вече не могат да работят въпреки нарастващите смъртни случаи и наранявания.

Колективното наказание е военно престъпление и нарушава международното хуманитарно право. Нашето правителство трябва да действа сега. Не можем да бъдем съучастници.

Хуманитарна криза

Става дума за човечност, а не за политика. Ние сме хора. Палестинците са хора. Никой цивилизован човек на Земята не би се съгласил, че лишаването на деца от храна и вода е приемливо. Трябва да спрем това. В противен случай още хиляди хора ще загубят живота си.

Трябва да поискаме прекратяване на огъня, не можем да приемем, че невинни хора и деца биват погребвани под развалини. Трябва да гарантираме, че основните човешки нужди отново могат да бъдат задоволени. В Газа трябва да бъдат допуснати отново вода, храна, електричество, помощи и медицински материали. Това е извънредна ситуация.

Деескалация, прекратяване на огъня, хуманитарна помощ

Абсолютно наложително е Министър-председател Николай Денков да поиска деескалация и да призове за прекратяване на огъня, както и да поиска да бъде допусната хуманитарна помощ в ивицата Газа. Трябва да действаме сега. Всеки час е от значение за живота на цивилното население в Газа.

Почерпихме вдъхновение от “Еврейски гласове за мир” в САЩ. Текстът по-долу е адаптиран от техния оригинал, който можете да видите изцялотук.